Μα, τι είναι αυτό το branding, επιτέλους;
Έχουμε πει τι δεν είναι branding. Έχουμε δει λόγους γιατί να επενδύσετε στο branding. Έχουμε συζητήσει για τους πυλώνες, αλλά και για τις προϋποθέσεις του branding. Ακόμα ακόμα, έχουμε δώσει τη μαγική συνταγή αποτυχίας στο branding. Όμως, αναρωτιέμαι… άραγε, κατάφερα ως τώρα να σας δώσω πλήρη εικόνα για τι είναι branding, τελικά;
Θα ξαναπιάσω, λοιπόν, το κουβάρι και θα το διατυπώσω όσο πιο απλά μπορώ:
BRAND είναι αυτό που το κοινό βλέπει, ακούει, σκέφτεται, νιώθει, γνωρίζει, πιστεύει, φαντάζεται, υποψιάζεται και ελπίζει για ένα προϊόν, μια υπηρεσία ή μια εταιρεία.
BRANDING είναι η αέναη στρατηγική διαδικασία που προσδίδει και εξασφαλίζει αυτή την ξεχωριστή ταυτότητα στο brand.
[→ Rebranding: Δείτε πώς δώσαμε νέα πνοή στο brand της Κλινικής Άγιος Λουκάς]
Όμως, μοιραία, μαζί με το branding έρχεται πακέτο και η ορολογία του: Brand analysis. Brand compass. Brand strategy. Unique Value Proposition. Brand personality. Brand voice. Brand message. Brand slogan. Brand promise. Brand identity. Brand visuals. Brand awareness. Brand positioning… Κι ένα κάρο ακόμα buzz words που ακούγονται πολύπλοκα και τρομακτικά ― κάπως σαν την πυρηνική φυσική. Θα μου πείτε ― με νοιάζουν;
Σας νοιάζουν. Γιατί αυτά τα μυστήρια buzz words, που ακούγονται σαν πυρηνική φυσική, είναι τα μαγικά συστατικά που συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε brand. Δηλαδή, αυτό που, τελικά, αγοράζουμε. Δηλαδή, αυτό που πουλάτε.
Τα προϊόντα φτιάχνονται στο εργοστάσιο. Τα brands φτιάχνονται στην καρδιά.
Όπως ακριβώς ο έρωτας περνάει από το στομάχι, έτσι και τα brands περνάνε από την καρδιά. Όμως, για να φτάσουμε στην καρδιά του κοινού μας, δεν αρκεί (φυσικά) μια δακρύβρεχτη ιστορία ― ούτε καν μια ωραία ιστορία. Δεν αρκεί να πούμε τις κατάλληλες λέξεις για να αγγίξουμε τις κατάλληλες χορδές. Απαιτείται επίγνωση και αυτογνωσία, έρευνα και στρατηγική. Και, να που καταλήγουμε και πάλι στις παράξενες λέξεις πιο πάνω.
Όμως, αυτή τη φορά, ας τις κοιτάξουμε μέσα από μια πιο κατανοητή και ανθρώπινη οπτική:
Ποιοι είμαστε, Τι είμαστε, Γιατί, Πώς, Για ποιους (Brand analysis, Brand compass, Brand strategy)
Τι κάνουμε διαφορετικά (Unique Selling Proposition)
Ποιο είναι το ύφος μας (Brand personality, Brand voice)
Τι μοναδικό φέρνουμε στον κόσμο (Brand message, Brand slogan, Brand promise)
Πώς παρουσιαζόμαστε (Brand identity, Brand visuals)
Πώς μας βλέπουν και μας αναγνωρίζουν (Brand awareness)
Πώς το καθορίζουμε (Brand positioning)
Βλέπετε, το branding έχει μέθοδο, έχει βήματα, έχει ροή. Δεν είναι λέξεις εκφοβισμού, είναι κίνητρα αυτογνωσίας και έδαφος μοναδικότητας. Βέβαια, δεν είναι εύκολο και χρειάζεται οδηγό ― εξάλλου, υπάρχει πιο παραλυτική ερώτηση από το «Για ποιον λόγο υπάρχουμε σε αυτόν τον κόσμο»; Όμως, πραγματικά, σας το υπόσχομαι: όταν ξεκινήσετε, θα αλλάξουν τα πάντα!