Brand naming: Οι 7 τύποι ονόματος
Η ονοματοδοσία μιας εταιρείας ή ενός brand είναι κάθε άλλο παρά μια απλή υπόθεση. Έρευνα ανταγωνισμού, brainstorming, δοκιμές, διαλογή, διερεύνηση περιθώριων κατοχύρωσης domain name. Η διαδικασία είναι μακρά και εξαντλητική, πριν ακόμα εμπλακεί το νομικό τμήμα να ελέγξει τη διαθεσιμότητα.
**********
[→ Στην προσέγγισή μας στην Two Yellow Feet, η ονοματοδοσία είναι κρίσιμο μέρος της στρατηγικής έκφρασης ενός brand, και εξαρτάται άμεσα από αυτήν. Δείτε εδώ τη μεθοδολογία μας 3D™BRAND method, με την οποία φέρνουμε διαύγεια σε ένα brand, ώστε να χτίσει με ευκρίνεια και συνοχή την ταυτότητά του.]
**********
Οι τύποι ονομάτων χωρίζονται σε επτά κατηγορίες. Σας τις παραθέτουμε παρακάτω για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε καλύτερα τη διαδικασία και την αξία αυτής, καθώς και να ορίσετε πιο εύστοχα τους στόχους και τα κριτήρια για το δικό σας όνομα.
1. Περιγραφικά ονόματα
Περιγραφικά ονόματα είναι εκείνα που αποκαλύπτουν άμεσα το αντικείμενο της εταιρείας. Αυτός, βέβαια, είναι και ο λόγος που συνήθως δεν είναι αξιοσημείωτα. Παρ’ όλο που είναι πολύ λειτουργικά και συνήθως περιλαμβάνουν λέξεις-κλειδιά, τα περιγραφικά ονόματα αφήνουν πολύ λίγο χώρο για λεκτική δημιουργικότητα. Το μειονέκτημα είναι ότι, λόγω της περιγραφικότητάς τους, οι εταιρείες δεν μπορούν εύκολα στο μέλλον να επεκτείνουν ή να αλλάξουν αντικείμενο. Επίσης, τα περιγραφικά ονόματα δεν έχουν συνήθως πολλά περιθώρια κατοχύρωσης domain name.
2. Αλληγορικά ονόματα
Στην αντίθετη πλευρά κινούνται τα αλληγορικά ονόματα. Βασίζονται σε νοητικούς παραλληλισμούς και φέρνουν στο μυαλό εικόνες και εμπειρίες. Συνήθως είναι στον ενικό αριθμό και προσφέρουν γερό υπόβαθρο για διαφοροποίηση. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το δικό μας όνομα Two Yellow Feet. Λόγω της ευρείας έννοιας της λέξης που χρησιμοποιείται, τα αλληγορικά ονόματα υποδηλώνουν εταιρείες με ανοιχτό μυαλό και μεγάλη δυναμική. Και, συχνά, η έννοια της λέξης είναι ακρογωνιαίος λίθος του branding τους. Συνήθως δεν έχουν δυσκολία στην κατοχύρωση, ωστόσο είναι πολύ πιο απαιτητικά στο marketing τους.
3. Εφευρημένα ονόματα
Το υπέροχο με την ονοματοδοσία ενός brand είναι ότι, αν δεν μπορείς να βρεις την ιδανική λέξη, μπορείς πάντα να εφεύρεις μία! Και θα ανήκει σε αυτήν εδώ την κατηγορία. Τα εφευρημένα ονόματα προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες δημιουργίας, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο να τα δημιουργήσεις. Συχνά, έχουν ελληνικές ή λατινικές ρίζες που τροποιούνται κατάλληλα ώστε να επικοινωνούν τη φιλοσοφία της εταιρείας. Το μειονέκτημα είναι ότι και αυτά απαιτούν έντονες προσπάθειες στο marketing ώστε να τις κατανοήσει και να τις μάθει το κοινό τους.
[Δείτε εδώ τους 5 βασικούς τύπους λογοτύπου]
4. Λεκτικά ονόματα
Τα λεκτικά ονόματα βασίζονται καθαρά στην ποιότητα των λέξεων και στην αξία μνημόνευσής τους. Φράσεις, σύνθετες λέξεις, σκόπιμοι αναγραμματισμοί, ξένες λέξεις, είναι όλα παραδείγματα λεκτικών ονομάτων. Το μειονέκτημά τους είναι ότι, ανάμεσα στους 7 τύπους, είναι τα πιο συνηθισμένα και χρειάζεται ειδική μέριμνα και έξυπνο χειρισμό για να παραμείνουν στο μυαλό του κοινού ― όπως, για παράδειγμα, επίκληση στο συναίσθημα. Μια τέτοια εφαρμογή είναι το My Travelling Days, με χαρακτήρα βιογραφικό και ηθογραφικό, καθώς επίσης και το επιβραβευτικό Bonus Υγείας.
5. Ακρωνύμια
Είναι τα ονόματα που αποτελούνται από αρχικά λέξεων. Μια μάλλον αναγκαία λύση για τις εταιρείες που έχουν μεγάλα και αδιάφορα ονόματα, αποτελούμενα από πολλές λέξεις στη σειρά. Έχουν μηδενικά περιθώρια δημιουργικότητας και, σε γενικές γραμμές, είναι δύσκολα και για το κοινό να τα θυμάται, και για τους δικηγόρους να τα κατοχυρώσουν…
6. Γεωγραφικά ονόματα
Αυτονόητα, είναι τα ονόματα που περιέχουν τοπωνύμιο. Ιδανική λύση όταν μια εταιρεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο της. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι χτίζουν ισχυρούς τοπικούς δεσμούς. Το μεγάλο τους μειονέκτημα είναι ακριβώς το ίδιο, όταν αρχίζουν να μεγαλώνουν και να επεκτείνονται εκτός έδρας.
7. Ονόματα ιδρυτών
Τι άλλο; Σοκολάτα με ονοματεπώνυμο, που λέγαμε κάποτε! Επιλέγονται είτε για λόγους σημαντικής παράδοσης, είτε για λόγους μελλοντικού γοήτρου. Στο παρελθόν, ήταν εξαιρετικά διαδεδομένα. Πλέον, όχι και είναι τόσο. Εξαίρεση πάντα είναι ο τομέας της μόδας και των τεχνών, όπου εξακολουθεί να μονοπωλεί την ονοματοδοσία των brands.
Δείτε παραδείγματα ονομάτων σε projects που έχουμε αναλάβει.
Τώρα, πλέον, πιστεύουμε ότι έχετε μια καλύτερη εικόνα του τι σημαίνει ονοματοδοσία εταιρείας ή brand και μπορείτε να σκεφτείτε πιο συγκεκριμένα πού προσανατολίζεστε. Έτσι, θα μπορείτε να παρακολουθείτε και να ελέγχετε καλύτερα την εξέλιξη, καθώς και να πάρετε κάποιες εκ των προτέρων συνειδητές αποφάσεις. Ή, τουλάχιστον, να θέσετε τους προβληματισμούς και τις ιδέες σας στο τραπέζι, κατά τη διαδικασία εύρεσης του ονόματός σας.
[→ Διαβάστε επίσης το άρθρο «Αν το TikTok ονομαζόταν Akerat» ]