5 βασικοί τύποι λογοτύπου
Έχετε προσέξει ποτέ ότι τα λογότυπα της Nike και της Coca-Cola ανήκουν σε δύο εντελώς διαφορετικές σχεδιαστικές κατηγορίες; Τώρα, θα μου πείτε, ποια η σημασία… Κι όμως, όταν βρίσκεστε σε διαδικασία δημιουργίας νέας εταιρείας ή νέου brand, η σημασία είναι μεγάλη!
Αν δεν είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τις διαφορές μεταξύ διάφορων λογοτύπων, πώς θα μπορέσετε να θέσετε σωστά τους πραγματικούς σας στόχους, πριν αναθέσετε στους ειδικούς να σχεδιάσουν το δικό σας λογότυπο; Για παράδειγμα, θέλετε ένα καταναλωτικό σύμβολο, εύκολο για το ευρύ κοινό; Ή θέλετε ένα λογότυπο ιδιαίτερο και πιο ασυνήθιστο; Αυτά τα δύο δεν είναι ίδια και η κατάλληλη επιλογή τώρα θα σας εξασφαλίσει ήσυχο ύπνο στο μέλλον…
[→ Δείτε πώς, με τη στρατηγική, λύσαμε το σύνθετο πρόβλημα branding των Οίνων Βορείου Ελλάδος]
Ας τα δούμε, όμως, αναλυτικά. Υπάρχουν πέντε διαφορετικοί τύποι λογοτύπου. Κανένας τους δεν θεωρείται σωστός ή λάθος σε σχέση με τους υπόλοιπους. Επιλέγονται, απλά, ανάλογα με την εταιρική στρατηγική:
1. ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ (ΣΗΜΑ) ΩΣ ΛΟΓΟΤΥΠΟ
Ένα σύμβολο ως λογότυπο αντιπροσωπεύει την επιχείρηση με απλό αλλά τολμηρό τρόπο. Στις περισσότερες περιπτώσεις (και τις πιο επιτυχημένες, φυσικά), αυτό το σύμβολο είναι πολύ αφαιρετικό, στυλιζαρισμένο και ξεκάθαρο. Εξάλλου, ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί ευκολότερα να συγκρατήσει απλές φόρμες, σε σχέση με αντίστοιχες πολύπλοκες. Αυτός ο τύπος λογοτύπου είναι ιδανικός όταν σκοπεύετε να χτίσετε ένα μεγάλο και αναγνωρίσιμο όνομα. Τέτοια παραδείγματα είναι της Apple, της Nike, της Shell, των MacDonald’s, του Playboy, της WWF, του Twitter, των Ολυμπιακών Αγώνων.
2. Η ΛΕΞΗ ΩΣ ΛΟΓΟΤΥΠΟ
Αυτός ο πολύ ιδιαίτερος τύπος λογοτύπου βροντοφωνάζει το όνομα της επιχείρησης. Για μια επιτυχημένη εφαρμογή, ήθισται να χρησιμοποιείται τροποποιημένη ή ακόμη και custom-made γραμματοσειρά. Αυτό εξασφαλίζει και την πολυπόθητη μοναδικότητά του. Διαφορετικά, φανταστείτε να μπορεί ο οποιοσδήποτε να γράψει απλά με ένα font σε ένα Word document το λογότυπό σας… (!) Τέτοια παραδείγματα είναι του Facebook, της Disney, της Sony, της FedEx, της Nestlé, της Philips, της VISA, της Coca-Cola, και του δικού μας Alectris.
3. ΤΑ ΑΚΡΩΝΥΜΙΑ ΩΣ ΛΟΓΟΤΥΠΟ
Aυτή η κατηγορία είναι καθαρά τυπογραφική. Είναι μεν σύμβολο που αντιπροσωπεύει το brand, αλλά στην ουσία αποτελεί τα αρχικά της εταιρείας. Επιλέγεται όταν μια εταιρεία πιστεύει ότι τα αρχικά της έχουν μεγαλύτερο γραφικό ενδιαφέρον ή όταν το όνομα είναι πολύ μακρύ ή σύνθετο. Τέτοια παραδείγματα είναι της 3Μ, της Hewlett-Packard (HP), της Coco Chanel (CC), του Yves Saint Laurent (YSL), του CNN, του MTV, της General Electric (GE).
Τα ακρωνύμια είναι επίσης και τύπος ονομάτων brands. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτούς τους τύπους; Δείτε το σχετικό άρθρο.
4. Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΩΣ ΛΟΓΟΤΥΠΟ
Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα λογότυπα συνδυάζουν μια λέξη με ένα σύμβολο (σήμα), για να εξασφαλίσουν προσαρμοστικότητα στις εφαρμογές. Ένας καλοσχεδιασμένος συνδυασμός μπορεί άνετα να σταθεί και μεμονωμένα, με τα στοιχεία του εφαρμοσμένα ξεχωριστά. Τέτοια παραδείγματα είναι της Pepsi, της Jaguar, της Whirlpool, της Lexus, της Monopoly, της Adidas, της Pizza Hut, των Pringles, και του δικού μας ENS.
5. ΕΝΙΑΙΟ (COMPACT) ΛΟΓΟΤΥΠΟ
Αυτή η κατηγορία λογοτύπου συμπεριλαμβάνει το όνομα εντός του ίδιου του design και ο σχεδιαστής το κεντάει συνολικά. Τέτοια παραδείγματα είναι της Paramount, της BMW, της Harley Davidson, των Starbucks, της Ford, της Volks Wagen, του NBA, και των δικών μας Loco Grill και The Cue.
Αυτοί είναι οι 5 βασικοί τύποι λογοτύπου. Το ποιο από αυτά θα επιλέγατε εσείς για την επιχείρησή σας εξαρτάται από το όραμα που έχετε για αυτήν και το πώς σκοπεύετε να στήσετε το marketing της. Το βέβαιο είναι ένα: Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού λογοτύπου είναι δύσκολη υπόθεση και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται επιπόλαια. Εκτός αν δεν έχετε σκοπό να πάρετε σοβαρά το πρόσωπο της εταιρείας σας προς τα έξω. Σε εκείνη την περίπτωση, δεν χρειάζεται καν να επενδύσετε χρήματα: ένα σύντομο google search θα σας δώσει πολλά έτοιμα logo templates – με όλο το ρίσκο τους.