Πότε δεν αποδίδει το marketing;

Value proposition
Strategic message
Brand mission
Brand values
Brand vision

Όσο κι αν ακούγεται απίθανο να βγαίνει από το στόμα μου, υπάρχουν φορές που το marketing είναι σκέτο χάσιμο χρόνου (και χρήματος).

Αν δοκιμάσατε ενέργειες marketing ― διαφημίσεις, social, blogging, προσφορές ― αλλά δεν σας «βγήκε», είναι πολύ πιθανό να μην έφταιγαν οι ενέργειές σας. Κάτι αμελήσατε να κάνετε, κάτι θεμελιώδες απ’ όπου ξεκινάνε τα πάντα.

Κι αυτό είναι το branding.

Χωρίς branding, είστε χωρίς ταυτότητα. Χωρίς ταυτότητα, είστε χωρίς διαφορά ― είστε μία από τα ίδια. Ποιος νοιάζεται για μία από τα ίδια;

Θα μου πείτε, «Τι θεωρίες είναι αυτές, όταν ο τελικός σκοπός είναι να πουλήσω; Όταν θέλω να αυξήσω τζίρο, αυξάνω ενέργειες και διαφημιστικό budget και το πετυχαίνω». Όμως δεν λειτουργεί έτσι. Περισσότερη προώθηση δεν σημαίνει οπωσδήποτε περισσότερες πωλήσεις. Αν το προϊόν ή η υπηρεσία σας δεν περπατάει, κάτι πάει στραβά με το μήνυμά σας. Δηλαδή, το branding σας.

Το marketing χωρίς branding είναι ένας διαρκής κουραστικός μονόλογος.

Όταν οι επιχειρήσεις ξεκινούν να επενδύσουν στο marketing πριν ακόμα συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς μαρκετάρουν και γιατί αυτό πρέπει να ενδιαφέρει κάποιον, περπατάνε κυριολεκτικά στο σκοτάδι και, μάλιστα, δίχως προσανατολισμό. Το marketing χωρίς branding είναι ένας διαρκής κουραστικός μονόλογοςκαι για εσάς που μιλάτε, και για αυτόν που σας ακούει. Θα έχετε ασφαλώς πετύχει στο ραδιόφωνο κάποιο συνεχόμενο πακέτο παρόμοιων διαφημίσεων, όπου όλα τα μηνύματα μοιάζουν ίδια, με τις ίδιες φωνές, με τις ίδιες λέξεις, σαν ένα ενοχλητικό ηχητικό χαλί στο οποίο μοιραία κλείνετε τα αυτιά σας. Κάπως έτσι είναι και με το marketing που δεν έχει να προσφέρει κάτι ξεκάθαρο και μοναδικό. Και, για να το καταφέρει, χρειάζεται ένα brand να κατευθύνει το νόημα, όπως το κίνητρο οδηγεί την πράξη και ο μαέστρος οδηγεί την ορχήστρα.

[→ Δείτε πώς με τη στρατηγική μας μεθοδολογία, δημιουργήσαμε τη μοναδική ταυτότητα της Olea Company]

Βρείτε την ταυτότητα του brand σας, πριν καν σκεφτείτε το marketing

Για να μπορέσετε να πείτε κάτι που θα ενδιαφέρει κάποιον, έχετε δύο εναλλακτικές: ή να παραστήσετε κάτι που δεν είστε (θα σας δώσει ευκαιρίες για απήχηση, αλλά δεν θα σας εξασφαλίσει διάρκεια) ή να είστε ο εαυτός σας και να μιλήσετε από την καρδιά σας (θα μειώσει τις ευκαιρίες απήχησης, αλλά θα δημιουργήσει συναισθηματικές συνδέσεις με το κοινό σας). Στην πρώτη περίπτωση, θα είστε εσαεί εξαρτημένοι από την διαρκή επένδυση και προσπάθεια ― όταν θα σταματάτε τις ενέργειες, θα σταματάει η απόδοση. Στη δεύτερη περίπτωση, χτίζετε σχέσεις εμπιστοσύνης που φέρνουν νέες συνδέσεις, και εκείνες, με τη σειρά τους, φέρνουν ακόμα περισσότερες. Σαν να «καβαλάτε το κύμα», που λένε και οι σέρφερς…

Φανταστείτε να είχε ξεκινήσει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τη θρυλική του ομιλία με το λογικό «Έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα» αντί με το συναισθηματικό «Έχω ένα όνειρο»…

Οι άνθρωποι είμαστε συναισθηματικά όντα. Χρειαζόμαστε να πιστεύουμε σε κάτι που να έχει νόημα, σε κάτι μεγαλύτερο από εμάς ― σε ένα όραμα, σε μια ελπίδα, σε μια ιδέα. Φανταστείτε να είχε ξεκινήσει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τη θρυλική του ομιλία με το λογικό «Έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα» αντί με το συναισθηματικό «Έχω ένα όνειρο». Πόσοι άνθρωποι πιστεύετε ότι θα είχαν συγκλονιστεί; Και πόση εξέλιξη θα είχε χάσει σήμερα η ανθρωπότητα;

Το branding ξεκινά από μια ιδέα, από μια εσωτερική ανάγκη να εμπλακούμε σε κάτι μεγαλύτερο από εμάς. Ανακαλύπτοντας αυτή την ιδέα, της δίνουμε σάρκα και οστά, την ντύνουμε με λέξεις, την στολίζουμε με εικόνες. Κι έπειτα την επικοινωνούμε με το marketing. Ένα marketing, όμως, με καρδιά, με νόημα, με ιδέα, με ουσία. Με αλήθεια. Ποιοι είστε; Τι ονειρεύεστε; Τι πουλάτε; Πού διαφέρετε; Γιατί; Χρειάζεστε σαφείς απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, πριν σκεφτείτε καν να διαφημστείτε. Αυτό, φυσικά, εφόσον δεν θέλετε να πετάξετε τον χρόνο και τα χρήματά σας.

Σε έναν κόσμο γεμάτο θόρυβο και θολούρα, στην Two Yellow Feet είμαστε παθιασμένοι με την απλότητα και την αμεσότητα. Ίσως επειδή, στα 20+ χρόνια μας στη διαφήμιση, έχουμε κορεστεί από αυτή την μαζική και υπερφλύαρη προσπάθεια να «πείσει ο ένας τον άλλον», αντί να εμπνεύσει ο ένας τον άλλον. Ίσως επειδή μεγαλώνουμε. Ίσως επειδή ονειρευόμαστε περισσότερο. Το σίγουρο είναι ότι, όταν ένα brand ανακαλύπτει τα πιστεύω του και τα επικοινωνεί με αυθεντικότητα, νιώθει ολοκλήρωση και χαρά. Και, προσωπικά, μας τιμά πολύ να παίρνουμε μέρος σε τέτοιες ανακαλύψεις, τα πλαίσια του ολιστικού branding που κάνουμε για τους πελάτες μας.

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Rebrand now, from chaos to clarity™

Work with us