Τι κάνει ένα λογότυπο επιτυχημένο;
Πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν αλλάξει λογότυπο στην πορεία της ιστορίας τους. Κάποιες, μάλιστα, παραπάνω από μία φορά. Όμως, τι είναι αυτό που τις οδήγησε σε τόσο μεγάλη απόφαση; Τι είναι αυτό που κάνει, τελικά, ένα λογότυπο επιτυχημένο;
Ας δούμε μια ιστορία που έχει να πει πολλά.
Ο Paul Rand ήταν ένας Αμερικανός art director και graphic designer, σχεδιαστής πολλών γνωστών και επιτυχημένων λογοτύπων, όπως IBM, UPS, Enron, ABC, καθώς και την NeXT του Steve Jobs, όταν αποχώρησε από την Apple. (Μάλιστα, υπάρχει ένα juicy story πίσω από αυτό το τελευταίο: Ο Rand, για ένα και μοναδικό προσχέδιο, ζήτησε 100.000 δολάρια από τον Jobs. Όταν ο Jobs διαμαρτυρήθηκε ότι περιμένει να δει περισσότερα από ένα προσχέδια, ο Rand τού απάντησε απλά «Εγώ θα σου κάνω ένα και θα είναι η λύση στο πρόβλημά σου. Αν θέλεις περισσότερα από ένα, απευθύνσου αλλού»).
[→ Δείτε πώς, με τη στρατηγική, λύσαμε το σύνθετο πρόβλημα branding των Οίνων Βορείου Ελλάδος]
Σύμφωνα με τον Rand, ο θεμελιώδης ρόλος ενός λογοτύπου είναι να είναι αναγνωρίσιμο, και η απλότητα είναι το μέσον επίτευξής του. Η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από την ιδιαιτερότητα, την ορατότητα, την προσαρμοστικότητα, το πόσο αξιομνημόνευτο είναι, το πόσο παγκόσμιο είναι, και τη διαχρονικότητά του.
Με άλλα λόγια, ένα λογότυπο, για να είναι επιτυχημένο, πρέπει να περνά με απόλυτη επιτυχία το τεστ των επτά ερωτήσεων:
1. Είναι διακριτό; Είναι μοναδικό και διαφορετικό από κάθε άλλο;
2. Είναι ορατό; Είναι εύκολα και γρήγορα κατανοητό; Το βλέπει κάποιος άμεσα;
3. Είναι προσαρμόσιμο; Προσαρμόζεται εύκολα σε κάθε εφαρμογή (πχ. σε μπλουζάκι, σε κούπα, σε ένα φορτηγό, σε ένα έντυπο, σε μια ιστοσελίδα);
4. Είναι αλησμόνητο; Το συγκρατεί κάποιος όταν το βλέπει; Το θυμάται μετά;
5. Είναι οικουμενικό; Ένα λογότυπο απευθύνεται σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Είναι συνολικά αποδεκτό και κατανοητό;
6. Είναι διαχρονικό; Θα μείνει επίκαιρο και σύγχρονο, άσχετα από τη μόδα; Οι σχεδιαστικές τάσεις έρχονται και παρέρχονται. Τα λογότυπα που τις ακολουθούν, σύντομα θα είναι παρωχημένα.
7. Και, όταν απαντηθούν θετικά όλα τα παραπάνω, αυτή είναι η τελευταία και πιο κρίσιμη ερώτηση: είναι απλό; Διότι, όπως πολύ σοφά λένε οι αμερικανοί, less is more. Κλασικό παράδειγμα αυτής της αρχής, το σήμα της Apple (πώς ήταν και πώς έγινε).
Ελπίζουμε να έγινε κατανοητό ότι η πεποίθηση πως το λογότυπο είναι μια απλή συνταγή (ένα σηματάκι, μια γραμματοσειρά και λίγο χρώμα) που μπορεί εύκολα να πετύχει, είναι απολύτως λανθασμένη. Και, πραγματικά, αν το καλοσκεφτείτε, θα βρείτε πολλά λογότυπα εκεί έξω που χρήζουν επειγόντως ανασχεδιασμό, αν όχι ολική αντικατάσταση. Ευχόμαστε το δικό σας λογότυπο να περνάει 100% το παραπάνω τεστ. Αν, όχι, μην απελπίζεστε. Ποτέ δεν είναι αργά για διόρθωση. Μπορείτε, μάλιστα, να διαβάσετε τους βασικούς τύπους λογοτύπου και να αφήσετε το μυαλό σας να οραματιστεί τη νέα εταιρική εικόνα που μπορείτε να αποκτήσετε, μόλις είστε έτοιμοι να γυρίσετε σελίδα.