Ρωτήστε “Τι θα κάνει για το brand” και όχι “Πόσο κάνει”

Content marketing
Digital branding
Inbound marketing
Advertising

Οι περισσότερες επιχειρήσεις κατανοούν τη σημασία ενός σύγχρονου εταιρικού προφίλ, φιλοδοξώντας να δουν το brand τους σύντομα ισχυρό. Επενδύουν, λοιπόν, σε ένα ξεχωριστό λογότυπο, ένα μοναδικό website και σε ορισμένες πρωταρχικές κινήσεις εξωστρέφειας. Ωστόσο, μετά από αυτές, αποτυγχάνουν να ακολουθήσουν μια στρατηγική διαφήμισης. Μπορεί να πιστεύουν ότι, περιορίζοντας το μάρκετινγκ, εξοικονομούν χρήματα. Στην πραγματικότητα, όμως, χάνουν κάτι πολύ σημαντικό: την ανάπτυξη.

Είναι σημαντικό κάθε brand να έχει ένα συνεχές σχέδιο προώθησης των υπηρεσιών και των προϊόντων του και να ορίσει τον προϋπολογισμό για την υλοποίηση του σχεδίου. Επειδή, τις περισσότερες φορές, αυτός ο προϋπολογισμός είναι περιορισμένος, θα πρέπει να κατανεμηθεί με αποτελεσματικό τρόπο στα πιο ισχυρά κανάλια για μεγιστοποίηση του κέρδους. Πρέπει να οριστεί ένας μηνιαίος ή ετήσιος προϋπολογισμός ως οδηγός, για να μείνει συγκεντρωμένη η επιχείρηση στο στόχο της.

[→ Δείτε πώς βοηθήσαμε, τη Laurence Galerie de Cocolat, ένα κλασικό brand, να εκσυγχρονιστεί και να εξελιχθεί]

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, προκύπτουν συγκεκριμένα ερωτήματα:

Τι περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός για το μάρκετινγκ;

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει το κόστος όλων των διαφημίσεων. Οι διαφημιστικοί τρόποι είναι πολλοί. Μπορεί να αφορά online ενέργειες με email marketing, social media, google ads, banners ή μπορεί να αφορά και offline ενέργειες, όπως καταχωρήσεις σε εφημερίδες και περιοδικά, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ, διαφημιστικές πινακίδες, φυλλάδια, συμμετοχή σε εκθέσεις. Η επιλογή διαφημιστικών μέσων βασίζεται στον τύπο της επιχείρησης.

Πόσο πρέπει να επενδύσει μια επιχείρηση για το μάρκετινγκ;

Δεν υπάρχει σωστή απάντηση σε αυτό το ερώτημα, επειδή αυτό μπορεί να εξαρτηθεί από το μέγεθος και τον τύπο της επιχείρησης. Σε γενικές γραμμές, τα brands πρέπει να επενδύουν μεταξύ 2% και 10% των καθαρών πωλήσεων. Ορισμένα brands επιλέγουν να επενδύσουν έως και το 20% των πωλήσεων, αλλά αυτό δεν αποτελεί συχνό φαινόμενο.

Πώς ξεκινάει η διαδικασία;

Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσει, η επιχείρηση, ότι το brand έχει τη σωστή εικόνα και την επικοινωνεί σε όλα τα μέσα με τον σωστό τρόπο. Μήπως, το branding πρέπει να βελτιωθεί; Υπάρχει συνέπεια στην παρουσία του στο κοινό; Μόλις επιβεβαιωθεί ότι παρουσιάζεται μια ολοκληρωμένη εικόνα με συνέπεια, πρέπει να εξεταστούν οι τρέχουσες δαπάνες. Οι επενδύσεις που γίνονται μέχρι σήμερα επαρκούν για την προβολή του brand; Τα κανάλια που επιλέχθηκαν δίνουν τα μέγιστα αποτελέσματα;

Μη ρωτάτε “Πόσο κάνει;”

Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό, πως, ο ορισμός συγκεκριμένου προϋπολογισμού, βοηθάει το brand να ορίσει τη στρατηγική του.

Σταματούν οι λάθος ερωτήσεις “Πόσο κάνει ένα διαφημιστικό σποτ; Πόσο κάνει η διαχείριση του facebook; Πόσο κάνει μια καμπάνια προώθησης; Πόσο κοστίζει ένα καλό website;”. Ορίζεται ο προϋπολογισμός, πχ. 60.000€ για ένα χρόνο, και ξεκινούν οι σωστές ερωτήσεις. “Πώς μπορώ να τα επενδύσω στο μάρκετινγκ; Ποια είναι τα σωστά κανάλια, που θα φέρουν τη μέγιστη κερδοφορία;”

Δεν επιτρέπεται μια σοβαρή επιχείρηση, πχ. με εκατομμύρια ευρώ τζίρο, να ρωτάει “πόσο κάνει το ένα newsletter, πόσο κάνει ο σχεδιασμός μιας καταχώρησης, κτλ”.

Πρέπει να ορίσει τον προϋπολογισμό, να εξεταστούν τα καλύτερα κανάλια επικοινωνίας, να επιλεχθούν αυτά που μπορεί να “σηκώσει” η τσέπη και να ξεκινήσει η δημιουργική δουλειά. Η δημιουργικότητα δεν περιορίζεται σε ένα ποσό. Η φαντασία της ομάδας μάρκετινγκ δεν πρέπει να μπαίνει σε καλούπι. Πρέπει να ορίζει στρατηγικές, να ακολουθεί συγκεκριμένο πλάνο, να εξετάζει εναλλακτικές, να είναι ελεύθερη να δοκιμάζει κανάλια επικοινωνίας για να βρει το κατάλληλο για το brand.

[Διαβάστε επίσης: Γιατί οι οικονομικές προσφορές είναι μπανανόφλουδες;]

Ωστόσο, η διαφήμιση δεν υπόσχεται την άμεση πώληση, πάντα. Αυτή είναι μία αλήθεια που πρέπει να δεχτεί κάθε επιχείρηση, όταν ορίζονται οι στόχοι της στρατηγικής. Μέσα από τη διαφήμιση, έρχεται η αναγνωρισιμότητα, η αγάπη του κοινού για το brand, η υποστήριξη και η αποδοχή του και έπειτα έρχονται οι πωλήσεις.

Το μάρκετινγκ, ουσιαστικά, είναι ένα βασικό εργαλείο για το brand που θέλει να αναπτυχθεί και να ευημερήσει. Πολλά brands αποτυγχάνουν, επειδή δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για μάρκετινγκ. Η αποτελεσματική διάδοση των πληροφοριών του brand, όμως, είναι αυτή που φέρνει νέους πελάτες και διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Rebrand now, from chaos to clarity™

Work with us