Πώς να γράψετε ένα καλό άρθρο στο blog σας
Το blogging είναι απαραίτητο για κάθε επιχείρηση, καθώς αποτελεί έναν τρόπο εκπαίδευσης, ενημέρωσης και επικοινωνίας με το κοινό σας. Μέσα από το εταιρικό σας blog μπορείτε να λύσετε κάθε απορία των πελατών σας πριν αυτοί προλάβουν να την εκφράσουν, ενώ ενισχύετε τη θέση σας στην αγορά παρουσιάζοντας την εταιρεία σας ως αυθεντία στον κλάδο σας.
Οι καταναλωτές θα δείξουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της εταιρείας σας και φυσικά θα δείτε τα έσοδά σας να αυξάνονται.
Ωστόσο, ακόμη και αν έχετε πάρει την απόφαση να γράψετε, ή έχετε την θεματολογία, φοβάστε ότι ο τρόπος γραφής σας δεν θα είναι αποτελεσματικός. Δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας copywriter για να γράψετε ένα καλό άρθρο στο blog σας.
Πώς μπορείτε, λοιπόν, να μεταφέρετε ιδέες και συναισθήματα για να ολοκληρώσετε ένα άρθρο σας, όταν η ανάπτυξη κειμένου δεν είναι το πιο δυνατό σας σημείο; Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να μπορείτε να το κάνετε σωστά, χωρίς να σας απασχολεί περισσότερο από όσο θα έπρεπε.
Αυτό που χρειάζεστε είναι το καλό περιεχόμενο και ξεκινάτε αμέσως…
[→ Δείτε πώς, με στρατηγική, δημιουργήσαμε τη μοναδική ταυτότητα της Olea Company]
1. Αφήστε την προσωπικότητα της φωνής σας να μιλήσει
Μπορεί να μην είστε αρκετά ικανοί στο να χειρίζεστε άψογα τη γλώσσα, ωστόσο πρέπει να σκεφτείτε τον εαυτό σας ως τον μοναδικό που μπορεί να γράψει όπως εσείς. Καθώς κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προσωπική φωνή στο λόγο του, έτσι και εσείς μπορείτε να μεταφέρετε τη γνώση, τα συναισθήματα, την εμπειρία σας με τον δικό σας μοναδικό τρόπο. Το χιούμορ σας, τη σοβαρότητά σας, την ευγένειά σας, τα δικά σας στοιχεία θα αναζητήσει ο αναγνώστης του blog σας. Θα σας γνωρίσει μέσα από τον χαρακτηριστικό τρόπο που γράφετε και θα περιμένει αυτόν τον τρόπο από εσάς. Δεν υπάρχει λόγος να ψάχνετε το τέλειο στήσιμο του άρθρου σας, τις απίστευτες λέξεις. Αρκεί μόνο να αφήσετε τη φωνή σας να μιλήσει, γιατί είναι μοναδική και έτοιμη να κερδίσει το κοινό της….
2. Διορθώστε τα λάθη σας
Δεν έχουν όλοι άνεση με την ορθογραφία και αυτό αποτελεί πολλές φορές πρόβλημα, καθώς οι άνθρωποι που κάνουν ορθογραφικά λάθη χαρακτηρίζονται, συνήθως, ως απρόσεκτοι και όχι εντελώς αξιόπιστοι, ιδιαίτερα για μία επαγγελματική θέση και κλάδο που απαιτεί μόρφωση. Δεν πρέπει, όμως, αυτό να αποτελεί αποθάρρυνση για κάποιον που μπορεί μεν να κάνει ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, αλλά να έχει λαμπρές ιδέες και δημιουργική σκέψη. Από την άλλη, ένα κείμενο με αρκετά λάθη μπορεί να δυσκολέψει την κατανόηση ενός θέματος ή να οδηγήσει σε παρερμηνείες.
Προσπαθήστε λοιπόν, να γίνετε περισσότερο προσεκτικοί, ή ακόμη να δώσετε, ενδεχομένως, το κείμενό σας σε κάποιον επιμελητή για διόρθωση. Και αν δεν θέλετε να επενδύσετε χρήματα σε αυτό, τότε αφήσετε κάποιον από το περιβάλλον σας να διαβάσει το άρθρο πριν το δημοσιεύσετε, αρκεί να εμπιστεύεστε τις γραμματικές του γνώσεις.
Μην ξεχνάτε πως το να αφιερώσετε χρόνο στη διόρθωση των λαθών σας αποτελεί σημάδι σεβασμού για το αναγνωστικό σας κοινό.
[Διαβάστε επίσης: Τα “Πρέπει” και τα “Μη” στο blog σας]
3. Μην σκέφτεστε τους αναγνώστες σας (τουλάχιστον στην αρχή)
Ακούγεται εντελώς εγωιστικό να μην σκέφτεστε τους αναγνώστες σας, τη στιγμή που συχνά αναφέρουμε ότι, πρώτον, γράφουμε για αυτούς και, δεύτερον, πρέπει να τους παρουσιάζουμε χρήσιμο περιεχόμενο. Ωστόσο, στην αρχή της αρθρογραφίας σας, πρέπει να νιώσετε ελεύθεροι στην έκφραση των απόψεών σας για τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο σας. Αποφύγετε να μπείτε στην παγίδα αναζήτησης θεματολογίας και απόψεων από άλλα blogs και, κυρίως, αποφύγετε να αντιγράψετε ή να υιοθετήσετε μία άποψη που δεν σας ταιριάζει, επειδή κάποιος που έχει μεγάλη επισκεψιμότητα στο blog του την έγραψε.
Μείνετε στην αναζήτηση θεμάτων μέσα από τον ίδιο τον εαυτό σας, τοποθετήστε τη δική σας άποψη, δείξτε τους δικούς σας προβληματισμούς και γράψτε για αυτούς μέσα από την καρδιά σας. Με αυτόν τον τρόπο δεν καταπιέζεστε, δεν ενστερνίζεστε απόψεις άλλων ανθρώπων, αλλά παραμένετε αυθεντικοί, ξεδιπλώνοντας τα πιστεύω και την προσωπικότητά σας.
4. Δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα
Στο internet υπάρχουν χιλιάδες συμβουλές για να γράψετε άρθρα με απόλυτα επιτυχημένο τρόπο. Ωστόσο, είμαι σχεδόν σίγουρη πως τίποτα από αυτά δεν μπορείτε να ακολουθήσετε και να είστε 100% σίγουροι για την επιτυχία που θα σας φέρουν. Δεν υπάρχει κάποια μυστική συνταγή που να ταιριάζει απόλυτα στη δική σας περίπτωση και να σας φέρει τα αποτελέσματα που επιθυμείτε. Εάν διατηρείτε τα μάτια σας ανοιχτά θα καταλάβετε μόνοι σας ποια άρθρα είναι εκείνα που προκαλούν το ενδιαφέρον, τι θεματολογία αγαπούν οι αναγνώστες σας, πόσο συχνά κάνουν αναζήτηση στο blog σας για περισσότερες πληροφορίες και περισσότερα κείμενά σας. Δεν υπάρχει τρόπος να προνοήσετε κάτι από όλα αυτά. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος στον τρόπο γραφής. Ίσως υπάρχουν οπτικοί κανόνες για το μπορείτε να βοηθήσετε την ανάγνωση του αναγνώστη με bold, italic, (παρενθέσεις), εικόνες, υπότιτλους κτλ, αλλά το στυλ και ο τρόπος γραφής σας δεν σηκώνει καλούπια. Γράψτε ελεύθερα, με ειλικρίνεια και μη στέκεστε στους κανόνες που μπορεί να έκαναν μια επιχείρηση επιτυχημένη, αλλά μπορεί να αποτελούν καταστροφή για τη δική σας.
5. Δεν χρειάζεται να είσαι συγγραφέας για να γράψεις σε blog
Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι δεν απαιτούνται λογοτεχνικές εκφράσεις για να κερδίσετε το αναγνωστικό κοινό σας. Μην ψάχνετε, λοιπόν, τον τρόπο να ωραιοποιήσετε το λόγο σας. Γράψτε απλά και δημιουργικά. Αυτό που αξίζει όμως να υπολογίσετε είναι τις μηχανές αναζήτησης. Χρησιμοποιήστε εκφράσεις που θα επιτρέψουν στις μηχανές αναζήτησης να εντοπίσουν μέρος του κειμένου σας και θα το προβάλλουν όταν κάποιος χρήστης θέσει το ερώτημα/προβληματισμό. Να θυμάστε πως οι μηχανές αυτές δεν θέλουν λογοτεχνικό λεξιλόγιο και μεταφορικές εκφράσεις για να λειτουργήσουν. Δε θα αναζητήσει κάποιος “το καλό φαγητό της Ισπανικής πρωτεύουσας”, αλλά θα γράψει “καλά εστιατόρια στη Μαδρίτη”. Οι τεχνικές του SEO στο κείμενο είναι απλές και όχι απαιτητικές. Ουσιαστικά, ο τρόπος γραφής σε ένα blog οφείλει να μοιάζει περισσότερο με τον προφορικό λόγο, αλλά και με τη δυνατότητα ανάπτυξης μίας συζήτησης.
Αυτό που κυρίως πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι η εξάσκηση είναι αυτή που θα σας βοηθήσει στη συγγραφή καλών άρθρων. Γράψτε! Γράψτε συχνά και με συνέπεια. Αυτό θα σας βοηθήσει να γίνετε ολοένα και καλύτεροι. Επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, όπως λέγεται, ξεκινήστε αυτό το εγχείρημα με καλή διάθεση. Να είστε σίγουροι πως, καθώς γράφετε, θα σας έρχονται και οι ιδέες για τα επόμενα άρθρα σας…