Τα “Πρέπει” και τα “Μη” στο blog σας
Δημιουργήσατε το εταιρικό σας website και επειδή σας πρότειναν την ενσωμάτωση ενός blog, το θεωρήσατε ωραία ιδέα. Και πολύ καλά κάνατε. Τώρα έχετε αυτό το σπουδαίο εργαλείο εξωστρέφειας και πρέπει να το χρησιμοποιήσετε.
Όταν ακούσατε πρώτη φορά ότι χρειάζεται να ανεβάσετε τα δικά σας άρθρα το θεωρήσατε εύκολο, αλλά τώρα… να… είναι ώρα που έχετε ανοίξει ένα word για να γράψετε κάτι… και δεν ξέρετε τι και πως να το γράψετε. Η συνταγή της επιτυχίας μπορεί να αλλάξει από κλάδο σε κλάδο, αλλά πάντα υπάρχουν μερικά στοιχεία που πρέπει να αποφύγετε και άλλα που πρέπει να ακολουθήσετε κατά γράμμα…
Τα “Πρέπει”…
Βρείτε το στόχο σας.
Αρκεί και μόνο να αναρωτηθείτε… “Ποιος θέλω να διαβάσει τα άρθρα μου;” Μόλις απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα, αμέσως δημιουργείται μία ομάδα συγκεκριμένου περιεχομένου που θα ενδιέφερε αυτούς τους ανθρώπους.
Να είστε ο εαυτός σας.
Το άρθρο σας θα μπει σε blog, όχι σε εφημερίδα. Φροντίστε να διατηρήσετε τη δική σας “φωνή” μέσα στο κείμενο. Δείξτε την προσωπικότητά σας και αφήστε τους αναγνώστες σας να γνωρίσουν το στυλ και το ύφος σας μέσα από τα άρθρα σας. Έτσι, γίνεστε περισσότερο προσιτοί και σίγουρα θα θέλουν να σας “ξαναδιαβάσουν”.
Χρησιμοποιήστε links.
Με την πρώτη ευκαιρία χρησιμοποιείστε εσωτερικούς και εξωτερικούς συνδέσμους μέσα στο άρθρο σας. Μπορείτε να συνδέσετε το περιεχόμενό σας με παλαιότερο άρθρο ή με μια κάποιο άλλο αξιόλογο website. Mε αυτό τον τρόπο αυξάνεται το search engine ranking του blog σας.
Χρησιμοποιήστε εικόνες.
Φυσικά, οι αναγνώστες έρχονται στο blog σας για να διαβάσουν και όχι για να …δουν εικόνες. Όμως, οι φωτογραφίες, τα σχεδιαγράμματα και κάθε εικόνα που χρησιμοποιείτε βοηθά στην καλύτερη ανάγνωση του κειμένου. Ωστόσο, φροντίστε να είναι καλής ποιότητας.
Απαντήστε στα σχόλια.
Επιτρέψτε τη δυνατότητα σχολιασμού των χρηστών στα άρθρα σας και φροντίστε να απαντάτε σε κάθε σχόλιο που λαμβάνετε. Με αυτό τον τρόπο ο χρήστης νιώθει εκτίμηση προς την εταιρία που “έδωσε αξία στη γνώμη του”, με αποτέλεσμα να την εμπιστεύεται περισσότερο.
Κοινοποιήστε το όπου μπορείτε.
Το άρθρο σας, φυσικά, δε το γράψατε για τον εαυτό σας. Πέρα από τους ακολούθους που έχετε στο blog σας, μοιράστε το σε κάθε κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιείτε. Άλλωστε, αποτελεί μία υπέροχη ιδέα για Facebook post, αλλά και post για τα υπόλοιπα social media.
…και τα “Μη”…
Θέτετε ανέφικτους στόχους.
Γνωρίζετε το πρόγραμμά σας καλύτερα από τον καθένα. Μην προσπαθείτε να ανεβάζετε κάποιο άρθρο σε καθημερινή βάση, εάν σας πιέζει ο χρόνος. Ορίστε το, για αρχή, σε εβδομαδιαία βάση και μόλις εξοικειωθείτε ίσως καταφέρετε να γράφετε συχνότερα.
Μετράτε τα λόγια σας.
Εάν έχετε κάτι να πείτε… πείτε το! Μην περιορίζεστε σε λέξεις, επειδή φοβάστε ότι θα κουράσετε τον αναγνώστη. Εάν αυτό που έχετε να πείτε είναι ουσιώδες και δεν γενικεύετε, θα το διαβάσουν με ευχαρίστηση. Άλλωστε, οι μηχανές αναζήτησης αγαπούν το περιεχόμενο των 500 και πάνω λέξεων.
Κάνετε ορθογραφικά λάθη.
Εάν αντιληφθείτε ότι κάνατε κάποιο λάθος, διορθώστε το αμέσως. Άλλωστε, για να σας πάρει σοβαρά ο αναγνώστης θα πρέπει και εσείς να δουλέψετε με σοβαρότητα και επαγγελματισμό.
Είστε αρνητικοί.
Δε χρειάζεται να γράψετε στο blog σας τα προβλήματα που μπορεί να έχει ο κλάδος σας με το κράτος, για παράδειγμα, ή να γκρινιάζετε για άλλα εταιρικά σας θέματα. Αυτά είναι τα “προσωπικά” της εταιρίας σας και δεν αφορούν τον αναγνώστη. Δε θα σας συμπονέσει, αλλά θα νιώσει ότι δεν έχετε κάτι ωφέλιμο να του πείτε.
Γράφετε μεγάλες παραγράφους.
Οι υπερβολικά μεγάλες παράγραφοι είναι δυσανάγνωστες για τον αναγνώστη. Σπάστε το περιεχόμενό σας σε μικρές παραγράφους, χρησιμοποιείστε bullets και μικρούς τίτλους όπου είναι απαραίτητο.
Φοβάστε τις δοκιμές.
Το blog είναι ένα εργαλείο που χρειάζεται εξέλιξη. Δοκιμάστε νέες ιδέες και πειραματιστείτε με τη χρήση videos, infographics, συνεργασία με άλλους bloggers και οτιδήποτε νέο σκεφτείτε. Διατηρήστε, έτσι, το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Το blog είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την επιχείρησή σας. Σας δίνει τη δυνατότητα να δείξετε στον κόσμο της εξειδίκευσή σας, την ικανότητά σας και τη γνώση σας για τον κλάδο.
Όλα αυτά προϋποθέτουν πάντοτε τη σωστή του χρήση.