Γιατί είναι κακή στρατηγική ένα λογότυπο σε έτοιμο template

Design
Brand logo
Rebranding
Strategic message

Τι είναι το logo template; Είναι αυτό που στα ελληνικά θα ονομάζαμε έτοιμο πρότυπο λογοτύπου. Κοινώς, προκατασκευασμένο λογότυπο. Τόσο ασφαλές και διαχρονικό, όσο και τα προκάτ σπίτια…

Όμως, ας το ομολογήσουμε: είναι πρόκληση το να μην επιλέξετε ένα έτοιμο template για το λογότυπο της επιχείρησής σας. Με τόσα διαθέσιμα freebie websites και κυριολεκτικά αμέτρητο δωρεάν ή πάμφθηνο γραφιστικό υλικό, πώς μπορείτε να αντισταθείτε σε μια έτοιμη και ανέξοδη καλή ιδέα;Στο κάτω-κάτω, πόσες είναι οι πιθανότητες να το έχει χρησιμοποιήσει ήδη κάποιος άλλος; Και πόσο πιθανό είναι να το συναντήσετε στην πορεία της εταιρείας σας; Άσε που, τώρα παίρνετε ένα έτοιμο προσωρινά να κάνετε τη δουλειά σας και, αργότερα, φτιάχνετε ένα σωστό επαγγελματικό… Σωστά;

Όσο κι αν αυτή η λογική ακούγεται σωστή, στην πραγματικότητα, είναι ένα μεγάλο στρατηγικό λάθος. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν ένα λογότυπο σημαντικό και καθένας από αυτούς είναι ουσιώδης. Και η επιλογή ενός έτοιμου logo template -ή ενός φθηνού λογοτύπου που δουλεύτηκε σε έτοιμο template χωρίς εσείς να το γνωρίζετε- τους παραβιάζει όλους, έναν προς έναν.

[→ Δείτε πώς, με τη στρατηγική, λύσαμε το σύνθετο πρόβλημα branding των Οίνων Βορείου Ελλάδος]

Ας το δούμε όμως και από μια άλλη σκοπιά.

Επιλέγοντας για την επιχείρησή σας ένα έτοιμο λογότυπο,

Κερδίζετε:

• Χρόνο. Ένα έτοιμο logo template θα σας πάρει μισή ώρα για να το βρείτε, ανάμεσα στα χιλιάδες που κυκλοφορούν. Έπειτα, θα σας πάρει άλλη μισή ώρα να επιλέξετε μια γραμματοσειρά που να σας αρέσει (για το πόσο σημαντικό στρατηγικό λάθος είναι αυτό, θα μιλήσουμε κάποια επόμενη φορά). Και σε μία ώρα, έχετε το λογότυπο στα χέρια σας. Άντε, το πολύ μιάμιση, αν θελήσετε να παίξετε και λίγο με τα χρώματα (επίσης λάθος, αν γίνει μόνο βάσει προσωπικών προτιμήσεων).

• Χρήμα. Ένα logo template μπορεί να σας κοστίσει από μηδέν έως μερικά δολάρια και το αγοράζετε online. Μαζί με εσάς, βέβαια, το αγοράζουν και χιλιάδες άλλοι στον κόσμο, ίσως ακόμη και δίπλα σας, και αυτό δεν μπορείτε ούτε να το διασταυρώσετε, ούτε να το ελέγξετε. Αν, πάλι, δεν θέλετε να το ψάξετε μόνοι σας, υπάρχουν πολλοί freelancers -ακόμη και εταιρείες- που, τη σήμερον ημέρα, αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν λογότυπα σε χαμηλές τιμές, χρησιμοποιώντας έτοιμα templates ή clip-arts, χωρίς ωστόσο να ενημερώνουν τον πελάτη. Και, αν πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να το αναγνωρίσετε, κατά πάσα πιθανότητα δυστυχώς, εσείς δεν μπορείτε. Παρά μόνο όταν το δείτε ξαφνικά μπροστά σας με άλλο όνομα για άλλη εταιρεία.

Και θυσιάζετε:

• Μοναδικότητα. Δεν υπάρχει περίπτωση να είστε ο μοναδικός που έχετε χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο template. Και, το κακό είναι ότι δεν ξέρετε ούτε πόσοι, ούτε ποιοι, ούτε πότε, ούτε πού.

• Αυθεντικότητα. Τα περισσότερα templates, όταν τα βλέπεις, σου έρχεται στο μυαλό αυτό το «κάπου το έχω ξαναδεί».

• Ειδίκευση και ευστοχία. Η φύση των templates είναι τέτοια που, προκειμένου να ταιριάζει σε όσο γίνεται περισσότερους αγοραστές, είναι πολύ γενικά και αφηρημένα. Generic design. Χωρίς συγκεκριμένο χαρακτήρα, θα μπορούσε να ταιριάζει σε οποιαδήποτε επιχείρηση. Και, άρα, πάλι αυτό το «κάπου το έχω ξαναδεί».

• Διακριτότητα. Λόγω του ότι μοιάζουν γνωστά από κάπου, δεν έχουν ικανό διακριτό χαρακτήρα που θα τα κάνει να ξεχωρίσουν.

• Ανταγωνιστικότητα. Γιατί, απλά, τους λείπει ο χαρακτήρας που θα τα κάνει να ξεχωρίσουν.

Από την άλλη, επιλέγοντας ένα επαγγελματικά σχεδιασμένο λογότυπο για την επιχείρησή σας,

Κερδίζετε:

• Αυθεντικότητα, γιατί δεν μοιάζει με κανένα άλλο, φτιάχτηκε αποκλειστικά για την εταιρεία σας.

• Κύρος, γιατί είναι επαγγελματικό και στρατηγικά σχεδιασμένο. Και φαίνεται.

• Σεβασμό, γιατί δείχνει κύρος.

• Εκτίμηση, γιατί προκαλεί σεβασμό.

• Ευυποληψία, γιατί έχει καλή απήχηση και η εταιρεία σας αποκτά καλή φήμη.

• Εμπιστοσύνη, γιατί εμπνέει σοβαρότητα κι επαγγελματισμό.

• Διακριτότητα, γιατί έχει στρατηγικά σχεδιασμένο χαρακτήρα.

• Ανταγωνιστικότητα, γιατί ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό.

Και μερικά ακόμη οφέλη που, στο τέλος της ημέρας, μεταφράζονται σε εταιρική αξία και, κατά συνέπεια, πωλήσεις.

Και επενδύετε:

• Χρόνο. Ο σχεδιασμός ενός καλού λογοτύπου δεν είναι υπόθεση λίγων ημερών, πόσο μάλλον λίγων ωρών. Μην εμπιστευθείτε έναν σχεδιαστή που θα σας πει το αντίθετο. Απαιτείται έρευνα, μελέτη, σκέψη, προσχέδια σε μυαλό ή χαρτί, και πολλές-πολλές (μα, πολλές όμως) δοκιμές και απόπειρες. Ακόμη κι αν το πρώτο προσχέδιο είναι τόσο τέλειο που μοιάζει αξεπέραστο, η έρευνα και οι δοκιμές δεν σταματούν εκεί, γιατί οι ιδέες είναι για να εξερευνώνται.

• Χρήμα. Ένα επαγγελματικό λογότυπο δεν θα σας κοστίσει ούτε 300 ούτε 500 ευρώ. Και η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να επενδύσετε χαμηλά, αν σκεφτείτε ότι πρόκειται για την εικόνα της επιχείρησής σας για πολλά-πολλά χρόνια. Όμως, όπως λέει κι ο λαός πολύ σοφά, όταν αγοράζεις κάτι ακριβά, μόνο μία φορά λυπάσαι: τη στιγμή που το πληρώνεις. Από ‘κει και πέρα, δεν σταματάς να το χαίρεσαι.

Βέβαια, σίγουρα υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ένα προκατασκευασμένο λογότυπο μπορεί να είναι η κατάλληλη λύση, όπως το να ανοίγετε μια πολύ μικρή επιχείρηση με πολύ μικρό κοινό, ή να την ανοίγετε άτυπα σε πρώτη φάση. Σε κάθε άλλη περίπτωση, πριν θεωρήσετε ότι κερδίζετε από την επιλογή ενός προκατασκευασμένου λογοτύπου, σκεφθείτε πρώτα πραγματικά τι χάνετε. Θα εκπλαγείτε…

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Rebrand now, from chaos to clarity™

Work with us