Η πυξίδα του brand

Rebranding
Brand vision
Brand mission
Brand values

Φανταστείτε το brand σας ως ένα πλοίο. Καταμεσής του πελάγους, σας χτυπούν διαρκώς οι ασταθείς μεταβολές της αγοράς ως τρικυμίες, ενώ οι ανταγωνιστές σάς χτυπούν ανελέητα σαν μανιασμένα κύματα. Τώρα, αν υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να σας κρατήσει με σιγουριά στην επιφάνεια και να σας οδηγήσει μέσα από τις αναμπουμπούλες, τι θα ήταν αυτό;

[→ Δείτε πώς, με τη στρατηγική, λύσαμε το σύνθετο πρόβλημα branding των Οίνων Βορείου Ελλάδος]

Σωστά, μια πυξίδα. Η πυξίδα του brand σας.

Η πυξίδα του brand είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να χαραχθεί η πορεία του brand προς την επιτυχία. Είναι το αποτέλεσμα απόσταξης από την έρευνα brand και την τοποθέτησή σας στην αγορά. Είναι η πηγή της αυθεντικότητας του brand και αποτελείται από 3 βασικά στοιχεία που αποτελούν κάθε αυθεντικό brand. Στην ουσία, η πυξίδα του brand εκπροσωπεί το πού πηγαίνει το brand και γιατί.

Μια καλά σχεδιασμένη πυξίδα brand εξυπηρετεί ως θεμέλιο για επιτυχημένες πρωτοβουλίες branding, εξασφαλίζοντας συνεπή ταυτότητα σε όλο το φάσμα της επικοινωνίας του. Τα συστατικά της εμπεριέχουν τις 3 βασικές αλήθειες του brand:

Η πυξίδα του brand

Όμως, ας τα δούμε ένα-ένα αναλυτικά.

Όραμα

Ουσιαστικά, είναι ο ίδιος ο λόγος ύπαρξης του brand, αυτό που θέλει να είναι. Ως ένα ηχηρό μανιφέστο, το όραμα πλαισιώνει την κοσμοθεωρία του brand.

Ερωτήσεις που αποκαλύπτουν το όραμα του brand:

  • Τι θέλουμε να επιτύχουμε σ’ αυτόν τον κόσμο;
  • Τι πρόβλημα επιδιώκουμε να λύσουμε;
  • Για τι είμαστε περισσότερο περήφανοι;
  • Πώς θέλουμε να μας βλέπουν οι άλλοι;

Για παράδειγμα:

Disney: “Να κάνουμε τους ανθρώπους χαρούμενους”.

Ford: “Να γίνουμε ο μεγαλύτερος πάροχος προϊόντων και υπηρεσιών ιδιωτικών οχημάτων”.

Αποστολή

Αυτό που κάνει στ’ αλήθεια το brand. Πρέπει να είναι σύντομο κι ευκολομνημόνευτο. Πολλές εταιρείες λανθασμένα καταλήγουν με βαρύγδουπες λέξεις που δεν λένε τίποτα το ουσιαστικό. Η δήλωση της αποστολής σας πρέπει να είναι τόσο συγκεκριμένη, ώστε οι άνθρωποι να καταλαβαίνουν αμέσως τι κάνετε και γιατί αυτό που κάνετε είναι διαφορετικό.

Ερωτήσεις που αποκαλύπτουν την αποστολή του brand:

  • Τι κάνουμε;
  • Πώς το κάνουμε;
  • Για ποιον το κάνουμε;
  • Τι αξία προσφέρουμε;

Για παράδειγμα:

Google: “Να οργανώσουμε την παγκόσμια πληροφορία και να την καταστήσουμε διαθέσιμη και χρήσιμη”.

Make-A-Wish: “Πραγματοποιούμε τις ευχές παιδιών με επαπειλούμενη κατάσταση υγείας ώστε να εμπλουτίσουμε την ενθρώπινη εμπειρία τους με ελπίδα, δύναμη και χαρά”.

Αξίες

Το δόγμα που καθορίζει το πνεύμα του brand, υποστηρίζοντας το όραμα και την αποστολή του. Είναι οι γνήσιες αρχές που διαπερνούν ολόκληρη την εταιρεία σας και παραμένουν αναλλοίωτες στις αλλαγές των καιρών και των αγορών. Δεν καταφέρουν να δημιουργήσουν όλες οι εταιρείες μία δήλωση αξιών. Αυτές, όμως που το καταφέρνουν, δημιουργούν μια ηθική πυξίδα για την εταιρεία και τους υπαλλήλους της. Αυτή η πυξίδα κατευθύνει τις αποφάσεις και ορίζει ένα στάνταρντ πάνω στο οποίο στηρίζονται οι κινήσεις και οι συμπεριφορές ολόκληρης της εταιρείας.

TIP: Κρατήστε τις αξίες σας κάτω από πέντε σε αριθμό, ώστε να μπορούν πάντα να τις θυμούνται οι υπάλληλοί σας.

Ερωτήσεις που αποκαλύπτουν τις αξίες του brand:

  • Ποιες είναι οι αρχές που δεν θα θυσιάζαμε με τίποτα;
  • Μέσα από ποιον ηθικό/ποιοτικό κώδικα εφαρμόζουμε το όραμα στην αποστολή μας;

Για παράδειγμα:

Habitat: “Ένας κόσμος όπου ο καθένας έχει ένα αξιοπρεπές μέρος να ζήσει”.

Ikea: “Να δημιουργήσουμε μια καλύτερη καθημερινότητα για όλους”.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η πυξίδα του brand δεν περιλαμβάνει το σύνολο των χαρακτηριστικών του brand. Για παράδειγμα, δεν περιλαμβάνει στοιχεία όπως η προσωπικότητα του brand, οι προτάσεις αξίας, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Αυτό όμως που κάνει είναι να θέτει ένα στιβαρό πλαίσιο σκέψης και αντίληψης που μπορεί να σας καθοδηγήσει με διαύγεια στην πορεία εξέλιξης του brand σας.

Back to blog

Δεν μιλάμε μόνο, πράττουμε κιόλας

Work with us

Brand Strategy Session

Συνεδρία στρατηγικής με θέμα το brand σας

Μάθετε πώς

Rebrand now, from chaos to clarity™

Work with us